PARK


Samen met zijn echtgenote Monique, opende Albert Navez zowat 22 jaar geleden in Durbuy het 'Parc des Topiaires', één van dé toeristische trekpleisters in de Provincie Luxemburg. Albert opende in 2007 bijkomend 'Park Natuur & Cultuur' te Hasselt met als voornaamste doel-stelling de biodiversiteit van buxus ten toon te stellen. Zo ontdekt men er in ronde rotan korven meer dan 120 verschillende soorten buxus met hun Latijnse benaming, telkens gegraveerd in een fraai houten plaatje.

Het park heeft centraal een talud, midden een rond plein, met bovenop een reuze wissen mand (met haar grootte van 15m² allicht de grootste ter wereld) van waarop je een mooi zicht hebt op de omgeving. Het centrale gedeelte rond de wissen mand wordt gebruikt door kunstenaars uit binnen- en buitenland voor tentoonstellingen verbandhoudend met kunst en cultuur. Vanuit dit centrale hart leiden dolomietpaadjes de bezoekers naar 25 blad-vormige openluchtkamers, elk 25m² groot en van elkaar gescheiden door 2m hoge taxushagen. In elk van deze kamers wacht de bezoeker een oogstrelend tafereel waarbij de link van natuur en cultuur nooit uit het oog wordt verloren.

In de kamers treft men bijzonder gevarieerde voorstellingen  aan van snoeivormen in buxus, taxus, klimop,  figuren in wissen, rotan, mozaïek glas, kippengaas en bronze. Zo ondekken de bezoekers bijvoorbeeld : klein duimpje en de reus, spelende kinderen, een hele reeks poezen, honden, dansende beertjes op draaiende bollen, vijvertjes van gerecycleerd gekleurd glas, wissen paarden, ja zelfs een bruidspaar en een dansend koppel ( door Albert Navez gemaakt in buxus en klimop) en zoveel anderen verrassingen, zoals grassculpturen, keientapijten en honderden tuinkabouters!

Het  park - goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers - is bijzonder goed gelegen in Hasselt, Runksterkiezel 113 (tussen Hasselt en Stevoort ) op slechts 1,5 km van de Hasseltse grote ring, met een bushalte "Runksterkiezel" (Lijn 5 - Hasselt-Stevoort-Sint-Truiden) op slechts 100 m, en langs het wandel en fietsroute-netwerk Haspengouw 96 –177.
Het  paviljoen of gezellige terras nodigt steeds uit voor een drankje en biedt je een mooi uitzicht over het park.

Onze moderne maatschappij dwingt ons allen meer en meer in een zuiver kunstmatige leefomgeving waardoor alsmaar de drang ontstaat te kunnen ontspannen in een natuurlijke omgeving maar ook om terug voeling te krijgen met de natuur en de natuurlijke elementen.
Het is in het licht hiervan dat het  park natuur en cultuur werd gecreëerd.

WELDRA KAN U OOK GENIETEN VAN ONZE TOTAAL VERNIEUWDE WEBSITE met nieuw beeldmateriaal !!!

Vééél kijkplezier
Albert & Monique Navez